EMILIA ZAINEL: POEZIA NU SE AFLA NUMAI IN CARTI, ESTE IN TOT CE NE INCONJOARA

Am cunoscut-o pe poeta Emilia Zainel in 2015 la prima editie a Festivalului EcoLiteratura.ro. O prezenta tonica, profunda, extrem de vie atat in poemele din volumul de debut ” In Afara Timpului”, cat si in viata reala. Emilia pune pasiune in fiecare gest si actiune – inclusiv in proiecte de voluntariat. Este genul de autor – inca rar in Romania, care nu sta cu bratele incrucisate, asteptand sa i se intample sau sa i se faca. Din contra, are initiative si le pune in practica. Proiectul “Citesc poezie”, sustinut de RockZone.ro este un exemplu. Il poti experimenta vineri, 8 ianuarie, de la ora 19, la Libraria Carturesti Verona. Participa: Iulia Militaru, Razvan Tupa, Felix Nicolau, Delia Andries. Prezinta: Mircea Ioan Duta.

Cum a aparut comunitatea “Citesc poezie”?
Ideea a aparut dupa ce, in toamna, la un festival de carte, o autoare tanara si talenta mi-a spus ca au venit doar doi oameni sa o asculte. Alte doua autoare, despre care stiu ca scriu foarte bine, s-au aflat in aceeasi situatie. Am simtit o mare tristete si atunci mi-am pus prima data problema aceasta: de ce nu citeste lumea poezie? Am vrut sa fac mai mult, in loc sa ma plang de faptul ca nimic nu merge, ca poezia nu se vinde sau nu se citeste. Mi-am spus ca, in urma unui minim efort comun, asta se poate schimba.

Ce isi propune campania voastra?
Campania doreste sa promoveze poezia si sa o prezinte sub alta lumina decat ne-am obisnuit. Exista multe prejudecati, nu ai cum să le invingi pe toate, dar sunt convinsa ca, daca oamenii care promoveaza poezia incearca sa se intereseze mai mult de public si mai putin de propria lume, a scriitorilor, potentialul public va deveni curios si va incerca macar sa-i ofere o sansa. Acesta ar fi primul pas. Cand scriitori sunt interesati de public, si publicul devine curios cu privire la aceasta forma de exprimare. Cred cu tarie ca nu e vorba (ca in aproape orice domeniu) despre autori, ci despre oamenii care dau viata cartilor. Ei trebuie sa fie beneficiarii. Ori, la noi, am impresia ca s-a instalat un fel de resemnare, cum ca ar fi suficient sa te citeasca alti autori sau critici. Dar se poate mai mult de atat!

Ce anume te face sa citesti anumiti autori de poezie?
Faptul ca gasesc raspunsuri. Auto-cunoastere. Un lucru pe care-l pretuiesc foarte mult este cunoasterea de sine. Iar cunoasterea de sine se face prin diferite forme. Poezia este o modalitate de a-ti da seama de multe lucruri. Rezonez cu unii autori si, indiferent de ce sentimente imi trezesc, sunt foarte fericita ca scriitura lor ma ajuta sa mai fac un pas spre mine.

Cine citeste poezie in Romania, in 2016?
Oricine. Doar ca nu stie. Poezia nu se afla numai in carti, este in tot ce ne inconjoara. Fie ca ne dam seama sau nu, toti traim la un moment dat un moment poetic, vedem o imagine, cream un cadru poetic. Statisticile despre cine mai citeste cu adevarat poezie, daca exista asa ceva, nu le cunosc.

Care este conceptul evenimentelor “Citesc Poezie”?
Cand am inceput, impreuna cu traducatorul Mircea Dan Duta, sa gandim conceptul evenimentelor, ne-am spus ca nu are sens sa oferim ceea ce exista deja – citirea clasica. El, fiind mai experimentat in perfomance-ul poetic, a propus sa ne gandim la ceva in acest sens. Asa ca am stabilit doua mari lucruri, baza pe care stau evenimentele: autorii sa aduca ceva nou in afara de citirea clasica (cum ar fi: videopoem, audiopoem, perfomance poetic, spoken word, lucrul cu publicul etc.), iar noi sa interactionam cu publicul cat mai mult, fiindca este extrem de important in aceasta ecuatie. Ne-a surprins placut atitudinea deschisa a invitatilor (acestia fiind de acord ca trebuie facut ceva mai mult decat citirea clasica), dar si a publicului, care a fost foarte receptiv, s-a implicat si a dovedit entuziasm.

Care sunt criteriile dupa care selectionati poetii invitati?
Ne indreptam spre autorii care au mai facut sau care sunt dispusi sa faca si altceva. Am avut parte de aceeasi placuta surprindere sa observam ca autori care sunt mai retinuti la lecturile publice, sa vina cu idei frumoase pentru public sau sa realizeze special videopoeme pentru eveniment. Sunt niste provocari pe care le punem pe tava inca de la inceput. Pana acum nu a fugit nimeni 🙂

Care este numarul de participanti si care au fost reactiile dupa primul eveniment?
Publicul este magnific din perspectiva asta! La prima editie nu a fost niciun scriitor in sala (sau cel putin nu unul despre care stiu eu), au fost oameni necunoscuti si aflati, unii dintre ei, la primul eveniment de acest gen, auzind prima data de autorii invitati. Cred ca la un moment dat au fost vreo 34 de oameni (cine cunoaste cum se desfasoara in mod obisnuit lecturile publice, imi vor intelege mai bine entuziasmul). Asa cum te-ai astepta, ar fi trebuit sa fuga, speriati de „badaranul” din sala (Mircea Dan Duta a jucat un rol intrigant, care a dat multa savoare evenimentului) sau de ceea ce se intampla (muzica psihedelica, becurile stinse etc.), dar au stat pana la final. Multi dintre ei ne-au promis ca ne vom vedea la fiecare editie de acum inainte. Au vorbit cu autorii, s-au implicat in jocurile in care i-am implicat, ce sa zic, a fost o seara pe cinste. Vrem sa o tinem tot asa! Daca mai adaug si ca unele mame si-au tinut copiii, la Carturesti, aproape doua ore, sa poate vedea tot evenimentul, ar parea ca exagerez.

Ce anume crezi ca isi doreste publicul cititor de la poezie? Dar de la autori – in relatia lor cu cititorii?
Cred ca o parte din public doreste si altceva: doreste sa fie surprins! Nu mai este incantat de lecturile clasice (unii autori nu au „invatat” sa-si citeasca nici acum poemele, risca sa oboseasca sau sa plictiseasca publicul, oricat de bune ar fi versurile citite). De asemenea, am convingerea ca publicul ar interactiona mai mult cu autorii, daca si autorii ar fi mai deschisi. Iar aceste editii „Citesc poezie” isi propun totodata sa-i aseze pe autorii invitati sub o alta lumina. Am observat data trecuta: oamenii nu s-au temut sa puna intrebari si sa ceara detalii de la poetii invitati.

Convinge-ne sa venim pe 8 ianuarie, la evenimentul vostru 🙂
Stiu ca vreti si altceva, asa ca veniti! Va vom surprinde! 🙂

 

One Comment

Leave a Reply

  • *